Опубліковано 27 квітня 2018 року, 14:30

Замість диспансеризації в амбулаторіях проводитимуть скринінгові обстеження

Замість диспансерізації – зручні скринінгові обстеження. Такі зміни вносить медреформа. Новинки у медичній галузі обговорюють на Всеукраїнській конференції з сімейної медицини «Від науки до практики», що проходить у Дніпрі.    

«Медреформа, насамперед, перевернула підхід до лікування. Якщо раніше  пацієнт ішов до лікаря за рецептом від хвороби, то тепер на першому плані – профілактика та вчасне виявлення недугів на ранній стадії. Тож диспансеризацію замінили на більш ефективні та менш виснажливі для пацієнта скринінги» – зазначила директор департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА Наталія Будяк.

Тепер пацієнту немає потреби, як раніше, обходити купу медиків. Із будь-якими побоюваннями та скаргами щодо власного здоров’я він іде до обраного сімейного лікаря. Економить і час, і «нерви».

«Це світова практика – понад 80% всієї медичної допомоги за своє життя людина отримує від сімейного лікаря, – підкреслила голова асоціації сімейних лікарів області Неоніла Чухренко. – Він зацікавлений у здоровому пацієнті, задоволеному рівнем обслуговування. Тому основний месседж реформи – зробити медичну допомогу якомога доступнішою та зручною для людей».

Скринінгові обстеження призначатимуться в залежності від віку та наявності хронічних хвороб. Наприклад, у всіх жінок після 40 перевірятимуть, чи немає загроз серцево-судинних або онкологічних захворювань, додала Неоніла Чухренко.

«І лікар, і пацієнт мають усвідомлювати, що медикаменти – не панацея. На 90% здоров’я залежить не від лікування таблетками, а від режиму дня, збалансованого харчування, достатньої фізичної активності. Дати індивідуальні поради кожному пацієнтові щодо здорового способу життя – завдання саме сімейного лікаря», – сказала учасниця конференції, сімейний лікар Наталія Ковальова.

У VІІ Всеукраїнській конференції з сімейної медицини «Від науки до практики» взяли участь 650 сімейних лікарів та керівників амбулаторій Дніпропетровщини та інших регіонів. Із доповідями виступив і заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

У Дніпрі проходить VІІ Всеукраїнська конференція з сімейної медицини «Від науки до практики»

«Медреформа, насамперед, перевернула підхід до лікування», – Наталія Будяк

В іншій секції питання медреформи обговорювали сімейні лікарі

Неоніла Чухренко: «Основний месседж реформи – зробити медичну допомогу якомога доступнішою та зручною для людей»

У конференції взяли участь 650 сімейних лікарів та керівників амбулаторій

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux