Опубліковано 23 квітня 2018 року, 16:00

За соціальною програмою Марини Порошенко у Дніпрі будують перший в Україні інклюзивний парк для особливих дітей – Валентин Резніченко

У Дніпрі зводять перший в Україні інклюзивний парк для особливих дітей. Тут все продумано до дрібниць: від покриття до гойдалок. Проект реалізують спільними зусиллями ДніпроОДА та Благодійний Фонд Порошенка за соціальною програмою дружини Президента України Марини Порошенко. Одна з прикмет – тут зможуть грати звичайні хлопці й дівчата. Унікальне місце відпочинку планують відкрити вже цьогоріч, повідомив очільник області Валентин Резніченко. 

«Інклюзивна система освіти дає дитині можливість розвиватися й адаптуватися в суспільстві. Завдяки децентралізації, яку ініціював Президент України Петро Порошенко, відповідно до вимог особливих дітей реконструюємо школи Дніпропетровщини. Торік облаштували в них більше півсотні медіатек та 18 ресурсних кімнат. Таким чином діти з інвалідністю можуть навчатися разом з однолітками. Ще одним прикладом сучасного простору для маломобільної малечі стане інклюзивний парк у Дніпрі. Він буде найпершим в Україні», – зазначив Валентин Резніченко.

Парк для дітей з особливими потребами будують поблизу ДніпроОДА у сквері Героїв. Кожну ігрову зону обладнають та позначать певним кольором.

На майданчику встановлять спеціальні гойдалки, на які малеча зможе заїжджати прямісінько на інвалідних візках. Також з’являться незвичні будиночки, каруселі, гірки й лабіринти.

Також у парку облаштують ігрові зони для дітей з порушеннями зору. Акцент не тільки на шрифті Брайля, а й на слухових опціях.  

Окремі елементи сприятимуть розвитку координації та мислення малечі. Наприклад, за допомогою електронного фортепіано й барабану можна буде писати власні ритми й мелодії, а сенсорні панелі допоможуть вивчити кольори, предмети, у тому числі – і англійською.

У парку укладуть сучасне покриття з кольорової EPDM-крихти, «тактильну плитку» та встановлять антивандальні конструкції.

Такий дизайн – справа рук дніпровського архітектора Сергія Дербіна. 

«Проектування таких парків – новина для України. Тож довелося перелопатити купу додаткової літератури, – розказав архітектор проекту. – У зоні відпочинку все продумано відповідно до потреб особливої малечі. Ігрові елементи з пандусами і без сходинок, уся поверхня рівна, під ногами – спеціальне покриття, деякі іграшки реагують на дотики.  Дітям тут буде зручно й цікаво»

Аби діти не розгубилися, попервах на майданчику працюватиме гід. Він допомагатиме хлопчикам та дівчаткам освоїтися на ігрових локаціях. Усі елементи й конструкції можна буде торкати, вертіти та випробовувати. 

«Ніколи раніше держава не приділяла такої уваги інклюзії. Раніше вона закінчувалася на пандусах, – розповів радник голови ДніпроОДА Юрій Голик. – Дитячого інклюзивного парку в країні не існує. Натомість є в Данії, Америці, Польщі. Тому народився проект такого парку у Дніпрі. Плануємо відкрити його якнайшвидше. Наша мета проста – кожне місце повинно бути доступним і для людей з обмеженими можливостями. Цим досвідом готові ділитися з іншими регіонами». 

Наразі на будівельному майданчику гаряча пора. Підрядники виконують бетонні роботи. Здати об’єкт планують влітку.

«У нас багатий досвід виготовлення дитячих ігрових майданчиків для звичайних дітей – тепер матимемо практику і у сфері інклюзії, – зазначила представник підрядної фірми Ольга Кільова. – Парк складатиметься з двох великих комплексів. Зокрема, у «Ранчо» розмістяться англомовні модулі, «Гусениця» матиме вид тіньового накриття з україномовними ігровими елементами, які розвиватимуть увагу й моторику малечі». 

Проект у 19 млн грн фінансується з обласного бюджету.

Дніпропетровщина входить до п’ятірки регіонів, де системно впроваджується інклюзивна освіта. Область працює над створенням у школах освітнього середовища для особливих дітей.

Наразі в області 12,6 тис. дітей з інвалідністю, майже 3 тис. з них мешкають у Дніпрі.

У 2018-му на Дніпропетровщині відкриються майже 30 ресурсних кімнат.

Цьогоріч у 20-ти школах Дніпропетровщини облаштують медіатеки.

Інклюзивно-ресурсний центр, який не має аналогів в Україні, створили на базі Солонянської опорної школи №1.

Ось такий інклюзивний парк з'явиться незабаром у Дніпрі.

 Його дизайн розробив архітектор із Дніпра Сергій Дербін.

Будують його біля ДніпроОДА.

Кожну ігрову зону обладнають та позначать певним кольором.

На майданчику встановлять гойдалки, на які можна буде заїжджати на інвалідних візках.

Робота кипить.

 Парк займе площу 6 гектарів.

Парк складатиметься з двох комплексів –

Крім будиночків, каруселей та гірки, будуть і лабіринти.

Матераіали - сучасні та безпечні.

Усі насадження максимально збережені, плюс – висадять нові.

«Дитячого інклюзивного парку в країні не існує. Натомість є в Данії, Америці, Польщі. Тому народився проект такого парку у Дніпрі. Плануємо відкрити його якнайшвидше. Наша мета проста – кожне місце повинно бути доступним і для людей з обмеженими можливостями. Цим досвідом готові ділитися з іншими регіонами», – розповів Юрій Голик.

Парк буде доступним для всіх.

Завершити об’єкт підрядники планують влітку.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux