Опубліковано 15 серпня 2019 року, 12:30

Як влітку уникнути кишкових інфекцій 

Літо – час розгулу кишкових інфекцій. З початку червня до медиків звернулися з різними симптомами харчових отруєнь понад 1,2 тис мешканців Дніпропетровщини. Як уберегтися від кишкових інфекцій, розповіли на пресконференції у Дніпропетровській ОДА.

«Зазвичай влітку гострі кишкові інфекції викликають різні бактерії. Наприклад, сальмонели, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки, – розповів завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Дніпропетровського обласного лабораторного центру Денис Кисельов. – З початку 2019-го сальмонельоз діагностували у 348 мешканців області. Загалом цьогоріч з різними симптомами кишкових інфекцій до лікарів звернулися понад 4,1 тис жителів регіону».

Перші симптоми гострих кишкових інфекцій можуть з’явитися вже через декілька годин після потрапляння збудників в організм. В окремих випадках вони проявляються лише через 2-3 дні. Основні ознаки – слабкість, підвищена температура, діарея, нудота.

«Аби убезпечити себе від кишкових інфекцій, слід дотримуватися елементарних санітарно-гігієнічних правил під час приготування їжі. Не купуйте страви на стихійних ринках та в сумнівних торгових точках. Ретельно мийте руки. Не слід також вживати продукти після закінчення терміну їх зберігання», – додав Денис Кисельов.

Головне – при перших симптомах гострих кишкових інфекцій не займатися самолікуванням, обов’язково звертатися до лікаря, підкреслили фахівці. А ще – не допускати зневоднення організму, пити якомога більше рідини. Краще простої води. 

«З початку року до нашої лікарні поступило 770 хворих на різні кишкові інфекції. Найчастіше це люди, які воліють харчуватися не вдома, а купувати готову їжу на вулиці. Так, нерідко трапляються випадки зараження сальмонелою після вживання шаурми», – сказав завідувач приймально-діагностичного відділення міської клінічної лікарні №21 Сергій Тараненко.

У 2019 році в Україні зафіксували 113 спалахів гострих кишкових інфекцій. З них шість – на Дніпропетровщині.

«Зазвичай влітку гострі кишкові інфекції викликають різні бактерії. Наприклад, сальмонели, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки», – Денис Кисельов

Влітку 2019-го до медиків звернулися з різними симптомами харчових отруєнь понад 1,2 тис мешканців Дніпропетровщини

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux