Опубліковано 07 березня 2019 року, 10:30

Вже розчистили близько 5 км річки Чаплинка у Петриківському районі – Валентин Резніченко

Стояча вода, мул та зарості очерету. За десятки років колись повноводна річка Чаплинка пересохла. Нині її відновлює Дніпропетровська облдержадміністрація. Підрядники вже розчистили майже п’ять кілометрів водойми, повідомив очільник області Валентин Резніченко.

«Маємо дбати про екологію - на цьому наголошує Президент України Петро Порошенко. Втілюємо на Дніпропетровщині масштабні еко-проекти – ліквідовуємо підтоплення, зариблюємо та відновлюємо водойми. Тільки у 2018-му в області розчистили озеро Попасне, Балку Кандибіна, ставок у селі Широка Дача, річки Мокра Сура та Заплавка. Нині продовжуємо роботи з відновлення Чаплинки, що протікає у Петриківському районі», - зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Мешканці Петриківського району пам’ятають Чаплинку стрімкою та глибокою. Проте за багато років вона сильно замулилась та майже висохла. За розчищення річки взялися восени 2018-го. Друге життя водоймі подарувала Дніпропетровська облдержадміністрація.

 «Моє дитинство пройшло на цій річці. Памятаю її мальовничою та повноводною. З хлопцями і рибу ловили, і корів пасли, і відпочивали там. Але з часом вона замулилась та заросла. Стало менше проточної води, влітку річка пересихала», - згадує виконуючий обовязки старости села Хутірське Володимир Чернуський.

Розчистку розпочали з межі сіл Хутірське та Мала Петриківка. Нині роботи йдуть на двох ділянках та рухаються у напрямку річки Оріль. Одночасно працюють екскаватори та земснаряд. Підрядники чистять дно від мулу та водоростей, розширюють береги, прибирають зарості. Місцями – копають нове русло.

«По суті, копаємо ріку «з нуля», бо русла майже немає. Працюватимемо ще місяць – до нересту. Після паузи роботи відновимо. Загалом плануємо розчистити 15-кілометрову ділянку», - сказав представник підрядної організації Федір Кравець.

За чотири роки на Дніпропетровщині втілили понад 60 еко-проектів.

У Петриківському районі розчищають річку Чаплинка

Місцеві мешканці пам’ятають її мальовничою та повноводною

«Моє дитинство пройшло на цій річці. З хлопцями і рибу ловили, і корів пасли, і відпочивали там», - виконуючий обов’язки старости села Хутірське Володимир Чернуський

Але з роками вона замулилась та заросла

Восени 2018-го розчистку розпочала Дніпропетровська облдержадміністрація

«По суті, копаємо ріку «з нуля», бо русла майже немає. Працюватимемо ще місяць – до нересту. Після паузи роботи відновимо», - представник підрядної організації Федір Кравець

Роботи йдуть паралельно на двох ділянках

Працює екскаватор…

та земснаряд

Вже розчистили 5 км річки Чаплинка

Загалом планують розчистити 15-кілометрову ділянку


Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux