Опубліковано 29 червня 2019 року, 09:00

Уже вчетверте у Дніпрі відгримів фест національного масштабу «Пісні, народжені в АТО»

Зо два десятки музичних композицій – від лірики до репу. Їх виконували не імениті артисти, а бійці. Співали про те, що на душі: про воєнні будні, втрати, материнські сльози, побратимів, любов, дружбу, щастя й Україну. Пісенний мікс звучав у Дніпрі на ІV Всеукраїнському фестивалі «Пісні, народжені в АТО». Про сюрпризи цьогорічного фесту – далі. 

«Уже чотири роки поспіль організовуємо на Дніпропетровщині масштабний фест «Пісні, народжені в АТО». Він вже став національним культурним трендом. На фестивалі лунають пісні, на які надихнула війна на Донбасі. Муза, звісно, сумна. Однак саме вона породила цілий пласт сучасної української музики. Деякі забули, що точиться війна, але пісні – як нагадування, що вона триває», – зазначив заступник голови Дніпропетровської ОДА Володимир Юрченко.

Фестиваль давно вийшов за межі музичної події і став місцем зустрічі побратимів та однодумців. Традиційна точка збору – літній театр парку ім.Шевченка.

«Сцена об’єднала 20 талановитих бійців з різних куточків України. Це лауреати минулих років і новачки. Сподіваємося, наступний, п’ятий, фестиваль буде ще яскравішим. І нарешті, у мирній Україні», –  наголосила начальниця управління з питань учасників АТО облдержадміністрації Наталія Шуліка. 

Відкрив гала-концерт хор. Але незвичний. Зо три десятки волонтерів заспівали в супроводі військового оркестру оперативного командування «Схід». Виступ став приємною несподіванкою. Яку пісню готували, до останнього тримали в секреті. 

«Заспівали гімн ЗСУ. Він формує психологію звитяжця, стверджує цінності національної єдності, несе дух величі українців й надихає на перемогу. Дуже сильна пісня»,розказав волонтер Іван Зеленьов. 

Якість звучання хору залежала від диригента Олександра Жарія. Один помах його диригентської палички – і музиканти зі співаками – єдине ціле.

«Коли навчалася у школі, то співала і в хорі, і акапельно, і сольно. А ось вже в житті, як-то кажуть, після 30-ти – вперше. Ідея з волонтерським хором здалася мені цікавою. Це новий досвід», – поділилася волонтерка Наталія Хазан. 

Зі сцени для гостей звучали свіжі композиції. Серед дебютантів – демобілізований Сергій Цигіпа з позивним «Майор Вихор». 

«Усе буває вперше. Пригадав, як писати вірші та музику. Тому я тут, на гала-концерті. Моя пісня народжувалася вже після повернення додому. Вийшла навіть не пісня, а міні-поема чи віршована розповідь, – розказав виконавець. –  Переконаний, перемагає той, хто співає та посміхається. Гумор і пісня – наша друга зброя. А перша – любов до України». 

Окрім новачків – і бувалі лауреати. Вони об’їхали з гастролями всю Україну, неодноразово виступали з концертами на передовій. Їхні пісні впізнають з перших акордів. 

«Війна не завада для творчості. Талантів у нас – повна земля, – розказав Олександр Клец з Вінниці. – Такі фестивалі – бомба. Найпотужніша зброя. Словом можна підняти до небес і опустити в ад, можна вбити й воскресити. Зараз це теж війна. Воюємо словом, піснею. Це наша агітація за Україну».

Не пропустив жодного фесту десантник 95-ї бригади Юрій Сусло. Цього разу пожалував з авторською піснею «Вона й не знала». Каже, композиція трагічна: про тих, хто не дочекався з війни своїх синів. 

«На сцену завжди виходиш, як вперше, тому що перед тобою різні глядачі, а значить, у них різне сприйняття твоєї творчості. Муза приходить до мене будь-де, навіть у потязі. Причому може нагодитися досить несподівано, – зазначив співак. – На питання: «Чому я тут?» – завжди відповідаю так. Тут найбільше скупчення людей, які вболівають за Україну. Більш масштабного фесту я не знаю».  

Послухати воєнні пісні та зустрітися з давніми друзями завітав дніпровець Олександр Ващенко. Чоловік служив у 30-й бригаді і про війну знає не з чуток.

«Сьогодні, на жаль, не всі відчувають, що війна триває. Хоча вона близько, за 300 км. Тому на таких фестах можна дізнатися, що мир дається великою ціною», – сказав він. 

Дніпрянка Ксенія Кучерява переконана, зустрічі в такому форматі дуже потрібні. Передусім вони об’єднують.

«Прийшли підтримати хлопців, які діляться з нами своєю душею. Вони такі відверті, світлі. Там, на Донбасі, – такі, як вони, а тут, у мирному житті, такі, як я. І ми потрібні один одному, щоб об’єднувати емоції. Вони нас захищають – ми даруємо їм у відповідь свою вдячність», – наголосила жінка. 

«Пісні, народжені в АТО» – проект, який Дніпропетровська ОДА започаткувала у 2016-му. Це понад 70 виконавців із числа військовослужбовців і волонтерів, майже 150 пісень на трьох дисках загальним тиражем понад 15 тисяч примірників.

У Дніпрі відбувся четвертий Всеукраїнський фестиваль «Пісні, народжені в АТО».

Організатор незмінний.

«Уже чотири роки поспіль організовуємо на Дніпропетровщині масштабний фест «Пісні, народжені в АТО». Він вже став національним культурним трендом. На фестивалі лунають пісні, на які надихнула війна на Донбасі. Муза, звісно, сумна. Однак саме вона породила цілий пласт сучасної української музики», – зазначив Володимир Юрченко.

Традиційне місце збору – літній театр парку ім.Шевченка.

«Сцена об’єднала 20 талановитих бійців з різних куточків України. Сподіваємося, наступний, п’ятий, фестиваль буде ще яскравішим. І нарешті, у мирній Україні», –  наголосила Наталія Шуліка.

Спочатку всі присутні заспівали пісню, яку знають всі.

Відкрив гала-концерт волонтерський хор.

«Заспівали гімн ЗСУ. Він формує психологію звитяжця, стверджує цінності національної єдності, несе дух величі українців й надихає на перемогу», – розказав Іван Зеленьов.

Під акомпанемент військового оркестру.

«Коли навчалася у школі, то співала і в хорі, і акапельно, і сольно. А ось вже в житті, як-то кажуть, після 30-ти – вперше. Ідея з волонтерським хором здалася мені цікавою», – поділилася Наталія Хазан.

Серед виконавців цьогорічного фесту – новачки…

…та вже відомі виконавці…

Серед дебютантів – АТОвець Сергій Цигіпа.   «Перемагає той, хто співає та посміхається. Гумор і пісня – наша друга зброя. А перша – любов до України», – розказав виконавець.

Серед бувалих – Олександр Клец.

«Такі фестивалі – бомба. Найпотужніша зброя. Словом можна підняти до небес і опустити в ад, можна вбити й воскресити. Зараз це теж війна. Воюємо словом, піснею. Це наша агітація за Україну», – розказав Олександр Клец.

Тематика пісень різноманітна –

… співали про пережите на фронті,

…загиблих побратимів…

…матерів, що чекають вдома.

Учасники виступали на сцені з професійним освітленням та якісним звуком.

…та головне – атмосфера, яка панувала.

Українських військових підтримувала тисячна зала.

Глядачі зустрічали виконавців бурхливими оплесками –

…стоячи …

... зі сльозами на очах.

Не пропустив жодного фесту десантник 95-ї бригади Юрій Сусло.   «На питання: «Чому я тут?» – завжди відповідаю так. Тут найбільше скупчення людей, які вболівають за Україну. Більш масштабного фесту я не знаю», – зазначив співак.

Фестиваль давно став місцем зустрічі побратимів…

…і однодумців.

«Прийшли підтримати хлопців, які діляться з нами своєю душею. Вони такі відверті, світлі. Вони нас захищають на фронті – ми даруємо їм у відповідь свою вдячність», – наголосила Ксенія Кучерява.

«Пісні, народжені в АТО» – проект…

….який Дніпропетровська ОДА започаткувала у 2016 році.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux