Опубліковано 22 серпня 2019 року, 14:30

У новій українській школі вже понад 70 тисяч учнів Дніпропетровщини   

Інші зміст освіти, методика навчання та середовище – такі основні складові нової української школи. До навчання за новітніми стандартами долучилися вже більш ніж 70 тисяч учнів Дніпропетровщини. Це найбільше в Україні. Про підсумки першого року змін, успіхи та стратегію розвитку йшлося на регіональному освітянському форумі. Він став комунікаційним майданчиком для педагогів з усієї області. 

«Реформа впевнено крокує вперед, і на сьогодні маємо перші вагомі досягнення. На Дніпропетровщині найбільша у країні нова українська школа – понад 70 тисяч учнів початкових класів. Є схвальні відгуки і педагогів, і батьків. Школа нової формації орієнтується передусім на дитину. У навчанні на першому місці не механічне запам’ятовування, а компетентнісний підхід до будь-якої теми», – наголосив директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА Олексій Полторацький. 

Нова українська школа – це заклад, у якому навчатися приємно. Для цього вчителі змінюють підходи у методиці викладання, на уроках дають учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті. Новими методиками озброєні вже 28 тисяч викладачів Дніпропетровської області. У серці змін – і вчитель початкових класів Солонянської опорної школи Любов Олех.

«Працюю у школі вже 36 років. Була переконана, що все знаю і умію. Аж раптом виклик – нова українська школа. Думала, реформа так, для галочки, однак практика довела зворотнє. Раніше мене сковували рамки перевірок, грифи «затверджено» чи «допущено». Тепер я маю свободу у викладанні. Дивлюся на світ по-іншому і вчу цьому дітей. Якщо перед дитиною чистий аркуш, вона його розмальовує, як душа воліє, ніяких обмежень», – поділилася вчителька. 

У новій українській школі прислухаються до учнів, вчать критично мислити та не боятися висловлювати власну думку. Така атмосфера подобається водночас і батькам.

«Мій син приходить зі школи з відкритими очима і на позитиві. Йому все подобається. Заняття проходять не так, як ми звикли. На уроках присутні динаміка, ігрові форми, експериментальна робота. Діти щось досліджують, а потім презентують свої напрацювання. Син вже може висловити свою думку, у нього розвивається логічне мислення», – розказала мати другокласника з Павлограда Катерина Кириченко. 

Нова українська школа з розумінням ставиться до кожної дитини, незалежно від її освітніх потреб. Наразі на базі навчальних закладів Дніпропетровщини працює вже 31 інклюзивно-ресурсний центр.

«Кожному учню – належні умови. Постійно працюємо над створенням інклюзивного простору і кожен квадратний метр школи пристосовуємо для дітей з особливими освітніми потребами. Таких у нашому закладі 13. Для них працюють  медіатеки, ресурсні кімнати, дидактичний театр», – зазначила директорка дніпровської школи №28 Ніла Ломако. 

Нова українська школа – ключова реформа Міносвіти, яка стартувала у 2018 році. У 2017-му Дніпропетровщина стала першою областю, де пілотували всеукраїнський проєкт: долучилися до експерименту і стали «агентами змін» Солонянська опорна школа, Павлоградська школа №9, Дніпровська школа №143 та 39-й ліцей Кам’янського.

У новій українській школі вже понад 70 тисяч учнів Дніпропетровщини

Це найбільше в Україні.

«Реформа впевнено крокує вперед, і на сьогодні маємо перші вагомі досягнення. На Дніпропетровщині найбільша у країні нова українська школа – понад 70 тисяч учнів початкових класів. Є схвальні відгуки і педагогів, і батьків», – наголосив Олексій Полторацький.

Нова українська школа – заклад, у якому навчатися приємно.

Для цього вчителі змінюють підходи у викладанні…

.. на уроках дають не тільки знання, а й вміння користуватися ними.

«Працюю у школі вже 36 років. Була переконана, що все знаю і умію. Аж раптом виклик – нова українська школа. Думала, реформа так, для галочки, однак практика довела зворотнє», – поділилася Любов Олех.

У новій українській школі прислухаються до учнів…

навчають критично мислити та не боятися висловлювати власну думку.

«Мій син приходить зі школи з відкритими очима і на позитиві. Йому все подобається. На уроках присутні динаміка, ігрові форми, експериментальна робота. Дитина вже може висловити свою думку, у неї розвивається логічне мислення», – розказала Катерина Кириченко.

Нова українська школа – ключова реформа Міносвіти, яка стартувала у 2018 році.

У 2017-му Дніпропетровщина стала першою областю, де пілотували всеукраїнський проєкт.

 Нова українська школа – це новий зміст освіти, нова методика навчання, нове освітнє середовище

Про підсумки першого року освітянської реформи…

 …йшлося на регіональному форумі.

Він став комунікаційним майданчиком…

 … для педагогів з усієї області.

Місце зустрічі – мальовнича Новомосковщина.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux