Опубліковано 30 жовтня 2018 року, 14:30

У Дніпропетровській ОДА пройшов форум з відкритих даних

700 млн дол США. Саме стільки за підрахунками експертів вже принесли відкриті дані до економіки України. Як працювати з цією системою та більше – заробляти на ній, говорили на форумі у Дніпропетровській облдержадміністрації. До нього приєдналися бізнесмени, держслужбовці, громадські активісти. Загалом – близько 70 учасників. 

«Раніше, наприклад, райдержадміністрації викладали свій бюджет у форматі відсканованого pdf-файлу. Його не міг розшифрувати комп’ютер без участі людини, яка ці дані вручну перенабирала. Нині за Законом України всі держоргани мають публікувати інформацію у форматі відкритих даних. Він передбачає автоматичне зчитування комп’ютером – можливість обробити цю інформацію, побудувати графіки, створити базу даних», - пояснив один з організаторів форуму Роман Сердюк.

 За словами Романа Сердюка, успішно використали систему відкритих даних творці одного з українських сайтів. Портал об’єднує реєстри кількох держорганів. Пару кликів мишкою – і кожен бізнесмен може переглянути всю інформацію про компанію, з якою планує укласти угоду. Чи не банкрут підприємство, чи немає справ у суді, чи не замішаний потенційний партер у корупційних скандалах. Проект комерційний, тож його власники сплачують податки до бюджету.

 Є й волонтерські проекти, які використовують Open Data. Один з них – єдина система відкритих бюджетів у навчальних закладах. Вона працює у Дніпрі, Чернігові, Вінниці та Херсоні. 

 «Можна побачити діаграми: на які статті витрачаються кошти у конкретній школі, - пояснив співзасновник та координатор єдиної системи відкритих бюджетів у навчальних закладах Андрій Жнивін. – Батьки можуть переглянути і які прохання про виділення фінансування з бюджету робив директор. І поставити питання – а чому ви намагаєтесь ці ж проблеми закрити за рахунок батьків? Або навпаки – чому не звертаєтеся із цим проханням до влади?». 

 Як ще можна використовувати відкриті дані та як працювати з таким форматом інформації говорили на форумі у Дніпропетровській ОДА. На ньому зібралися айтішники, держслужбовці, громадські активісти. 

 «Розвиток системи відкритих даних говорить про новий рівень діалогу між державою та громадянами, державою та бізнесом, - зазначив радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Віталій Литвин. - Гарний приклад використання Open Data  - система Prozorro Кожен може переглянути, які держзакупівлі проводяться, хто на них претендує та які недоліки мають ті, хто програв». 

Дніпро – четверте місто України, яке проводить регіональний форум з відкритих даних. Open Data Forum вже проходив у Херсоні, Вінниці та Чернігові.

Роман Сердюк: «Формат відкритих даних передбачає автоматичне зчитування комп’ютером – можливість обробити цю інформацію, побудувати графіки, створити базу даних»

 Форум зібрав айтішників, держслужбовців, бізнесменів, громадських активістів

 Віталій Литвин: «Розвиток системи відкритих даних говорить про новий рівень діалогу між державою та громадянами, державою та бізнесом»

На форумі представили приклади комерційного та волонтерського використання відкритих даних

 Андрій Жнивін: «У нашій системі можна побачити діаграми: на які статті витрачаються кошти у конкретній школі»

 Дніпро – четверте місто України, яке проводить регіональний форум з відкритих даних

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux