Опубліковано 22 січня 2019 року, 14:30

У Дніпропетровській ОДА презентували нову редакцію законопроекту про публічні закупівлі

Вдосконалення законодавства у сфері закупівель та узгодження його з європейськими нормами. У Дніпропетровській ОДА презентували нову редакцію законопроекту «Про публічні закупівлі», яку розробило Мінекономрозвитку України за підтримки Проекту ЄС. Зауваження, коментарі та пропозиції адресували бізнесмени, громадські активісти й держслужбовці області. 

 «Підписуючи договір з ЄС, Україна зобов’язалася привести систему публічних закупівель до європейських норм. Тож рухаємося в цьому напрямку. На Дніпропетровщині з початку запровадження е-системи Prozorro успішно завершено 203 тисячі торгів на суму майже 88 млрд грн, економія – 3,5 млрд. Це найкращі показники в Україні серед облдержадміністрацій. Законодавство, яке буде вдосконалено відповідно до вимог Європейського Союзу, успішно реалізуємо на території Дніпропетровщини», – зазначив перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Олег Кужман. 

Нову редакцію проекту Закону України «Про публічні закупівлі» розробили фахівці Мінекономрозвитку України спільно з експертами Проекту ЄС. Вони наголошують, зміни – на часі.   

 «Зміни покликані гармонізувати українське законодавство з європейським. Тож обговорюємо їх в регіонах, аби отримати зворотній зв’язок від бізнесу і влади», – розказала заступник директора департаменту регулювання публічних закупівель Мінекономрозвитку Тетяна Мішта. 

За словами розробників, зміни торкнуться майже кожної статті чинного документу. Серед основних новацій – запровадження торгів з обмеженою участю, ліквідація тендерних комітетів, відхилення пропозицій у разі аномально низької ціни.

«У контексті норм ЄС пропонуємо запровадити так звану антидемпінгову норму. Йдеться про підозріло низьку ціну за результатами тендеру. Таку пропозицію можна буде відхилити, – наголосив керівник Проекту ЄС «Підтримка впровадження Стратегії реформування публічних закупівель/Дорожньої карти для гармонізації в Україні» Олександр Шатковський. – Також пропонуємо оцінювати вартість товарів і послуг за весь час експлуатації, а не безпосередньо в момент закупівлі». 

Крім того, серед нововведень фахівці називають перевірку фінансової спроможності учасників, удосконалення системи оскаржень закупівель, підвищення відповідальності за порушення законодавства.  

«Коли запрацював новий закон про публічні закупівлі, у бізнеса спостерігалася неабияка  зацікавленість. Однак практика показала, не всі норми працюють так, як хотілося б. Тому назріла необхідність вдосконалити законодавство, аби воно було ефективним, сприяло прозорості й легкій участі в тендерах малого та середнього бізнесу», – акцентувала шеф-редактор  видання «Баланс», голова Ради підприємців при облдержадміністрації Ольга Целуйко. 

Коли нову редакцію законопроекту погодять всі зацікавлені сторони, її подадуть на розгляд до Верховної Ради.


У Дніпропетровській ОДА презентували нову редакцію законопроекту про публічні закупівлі

«На Дніпропетровщині з початку запровадження е-системи Prozorro успішно завершено 203 тисячі торгів на суму майже 88 млрд грн, економія – 3,5 млрд. Це найкращі показники в Україні серед облдержадміністрацій. Законодавство, яке буде вдосконалено відповідно до вимог Європейського Союзу, успішно реалізуємо на території Дніпропетровщини», – зазначив Олег Кужман.

Нову редакцію розробили Мінекономрозвитку та експерти Проекту ЄС.

«Зміни покликані гармонізувати українське законодавство з європейським. Тож обговорюємо їх в регіонах, аби отримати зворотній зв’язок від бізнесу і влади», – розказала Тетяна Мішта.

 За словами розробників, зміниться майже кожна стаття чинного законодавства.

«У контексті норм ЄС пропонуємо запровадити так звану антидемпінгову норму. Йдеться про підозріло низьку ціну за результатами тендеру. Таку пропозицію можна буде відхилити», – наголосив Олександр Шатковський.

Інновацій чимало.

«Назріла необхідність вдосконалити законодавство, аби воно було ефективним, сприяло прозорості й легкій участі в тендерах малого та середнього бізнесу», – акцентувала  Ольга Целуйко.

Внести до Верховної Ради оновлений законопроект планують найближчим часом.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux