Опубліковано 15 червня 2018 року, 12:30

У ДніпроОДА презентували книгу про героїчну оборону Луганського летовища

У ДніпроОДА презентували книгу «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту». За словами авторів, це перша спроба задокументувати свідчення учасників однієї з найтрагічніших операцій початку російсько-української війни. Видання задумувалося як роман – вийшла хроніка. 

«Книга присвячена те тільки одному з найсумніших днів в історії оборони Донбасу – загибелі екіпажу ІЛ-76. Вона загалом про захист Луганського аеропорту. Там точилися не менш трагічні події, ніж на Донецькому летовищі. Проте ця сторінка новітньої історії України й досі лишається маловідомою для більшості українців. Упевнена, хроніка заповнить цю прогалину. Команда авторів  зібрала великий архів. Це фактично перша спроба задокументувати ті події», – зауважила начальник управління з питань учасників АТО ДніпроОДА Наталія Шуліка. 

Хроніка охоплює 2013-2014 роки. Описує події, які передували окупації Луганська, а також захист аеропорту та прилеглих населених пунктів. Копітка робота над виданням тривала майже півтора року, розказав один з авторів, волонтер Сергій Глотов.

«Ідею виношували довго і десь у 2016 році наважилися взяти до роботи. Їздили Україною, записуючи історії всіх, хто знав про оборону Луганського летовища не з чуток. Вийшло більше 5 тисяч сторінок спогадів. Чесно кажучи, не очікували, що відгукнеться так багато людей», – розказав Сергій Глотов.

Книга – то особисті спомини більше 140 учасників та очевидців. Ділилися ними військові, волонтери, місцеві мешканці, медики. Досі пам'ятає, як разом із побратимами тримав оборону ЛАПу, десантник Андрій Зеленський.

«У Луганського аеропорту таке розташування, що ми не бачили ворога. Достеменно не знаєш, звідки прилетить і звалиться тобі на голову. А прилітало чимало. За 99 днів, які там була 25-ка, нарахували приблизно 3,5 тисячі атак Градів. І це не рахуючи мін, «шмелів», «смерчів». Словом, було спекотно», – пригадав боєць. 

За словами авторів, книга задумувалася як роман. Та коли почали збирати матеріал, зрозуміли, що художній твір не зможе так наскрізно передати всієї глибини. Тому народилася документальна хроніка.

«У книзі мінімальний авторський текст, найбільше цитат безпосередніх учасників, – говорить волонтерка Анастасія Глотова. – Не дивлячись на жанрову своєрідність, хроніка читається легко, хоча чим далі – тим більше емоційне навантаження. Але її варто дочитати до кінця». 

Також до видання увійшли унікальні фото й картосхеми, які ілюструють військові операції навколо летовища. Згадали поіменно загиблих і зниклих безвісти захисників.

Загалом хроніка вмістила більше півтисячі сторінок, наклад –  2 тис. екземплярів. Безкоштовно її отримують сім’ї загиблих воїнів, придбати можуть всі бажаючі.  

«Книжка про оборону Донецького аеропорту в мене є – тепер домашню бібліотеку поповнить й хроніка про Луганське летовище, – говорить дніпрянка Наталія Хвиль, яка завітала на презентацію. – Думаю, читати буде непросто, серце щемитиме. Адже це не вигадані історії, а те, що було насправді». 

Книга «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» видана цьогоріч у харківському видавництві «Фоліо».

У ДніпроОДА презентували про оборону Луганського аеропорту.

 «Книга присвячена те тільки одному з найсумніших днів в історії оборони Донбасу – загибелі екіпажу ІЛ-76. Вона загалом про захист Луганського аеропорту. Там точилися не менш трагічні події, ніж на Донецькому летовищі. Проте ця сторінка новітньої історії України й досі лишається маловідомою для більшості українців. Упевнена, хроніка заповнить цю прогалину», – зауважила Наталія Шуліка.

У ній – особисті спогади більше 140 учасників та очевидців.

«У Луганського аеропорту таке розташування, що ми не бачили ворога. Достеменно не знаєш, звідки прилетить і звалиться тобі на голову. А прилітало чимало. За 99 днів, які там була 25-ка, нарахували приблизно 3,5 тисячі атак Градів. І це не рахуючи мін, «шмелів», «смерчів». Словом, було спекотно», – пригадав Андрій Зеленський.

На презентацію книги прийшли військовослужбовці...

 ... волонтери....

 ... та ті, кому болить за Україну.

«У книзі мінімальний авторський текст, найбільше цитат безпосередніх учасників, – говорить Анастасія Глотова. – Не дивлячись на жанрову своєрідність, хроніка читається легко, хоча чим далі – тим більше емоційне навантаження. Але її варто дочитати до кінця».

 У хроніці – понад півтисячі сторінок.

 Безкоштовно – сім’ям загиблих воїнів, за гроші – всім бажаючим.

«Думаю, читати буде непросто, серце щемитиме. Адже це не вигадані історії, а те, що було насправді», – говорить Наталія Хвиль.

Прочитайте й ви.

Прощальна пісня хлопцям, для яких захист Луганського аеропорту став останнім рубежом на цій війні.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux