Опубліковано 16 травня 2018 року, 14:30

У Дніпрі юні науковці презентували збірник власних досліджень про історію Другої світової

У Дніпрі юні науковці презентували збірник власних робіт «Історичні етюди – для сучасності». У ньому йдеться про події, які відбувалися напередодні Другої світової та під час війни. Ці дослідження лягли в основу фільму, який після відкриття показуватимуть в оновленій діорамі «Битва за Дніпро».

«Друга світова війна – один з найбільш викривлених фрагментів історії України. Офіційна радянська наука замовчувала факти примусової мобілізації, коли на фронт забирали навіть підлітків та літніх людей. Ці події  відбувались і у Наддніпрянщині. Їх я описав у своїй науковій роботі. Матеріали збирав протягом трьох  років», - поділився один з авторів збірки Кирило Демченко.

Загалом до збірки «Історичні етюди – для сучасності» увійшли 8 досліджень учнів обласної філії Малої академії наук України. У них –  розповідь про маловідомі сторінки минувшини регіону. Акцент – на долях людей, що раніше були не задокументовані і не відомі широкому загалу.

«Дослідження дітей лягли в основу фільму. Його плануємо показувати в діорамі «Битва за Дніпро», коли відкриємо її після реконструкції.  У стрічці є спогади й моєї бабусі Ганни Литвин, яка в часи війни проживала в 5 км від Дніпра. Вона бачила, як відступали німці й пам’ятає голод 1947-го року», - розповів історик, радник голови ДніпроОДА Юрій Фанигін

У фільмі – спогади очевидців Другої світової та архівні відеокадри.

«Особисті історії, долі людей часто залишалися «за кадром». Завдяки молодим науковцям ми можемо дізнатися про реалії минулого з перших вуст», - розповів режисер фільму Євген Титаренко.

Під час роботи над фільмом його авторів консультували історики Юрій Фанигін, Василь Павлов, Ігор Щупак, додав Євген Титаренко. На його думку, завдяки новим способам передачі інформації стрічка дозволить осучаснити експозицію діорами.

 Юні науковці Дніпропетровщини презентували збірник власних робіт «Історичні етюди – для сучасності».

 Статті – про події напередодні Другої світової та під час війни

Кирило Демченко: «Друга світова війна – один з найбільш викривлених фрагментів історії України. Офіційна радянська наука замовчувала факти примусової мобілізації, коли на фронт забирали навіть підлітків та літніх людей»

Дослідження юних істориків лягли в основу фільму для експозиції «Битва за Дніпро»

Юрій Фанигін: «Фільм плануємо показувати в діорамі «Битва за Дніпро», коли відкриємо її після реконструкції.  У стрічці є спогади й моєї бабусі Ганни Литвин, яка в часи війни проживала в 5 км від Дніпра. Вона бачила, як відступали німці й пам’ятає голод 1947-го року»

У стрічці – спогади очевидців Другої світової та архівні відеокадри

Євген Титаренко: «Особисті історії, долі людей часто залишалися «за кадром». Завдяки молодим науковцям ми можемо дізнатися про реалії минулого з перших вуст»

Гостей презентації дивилися фільм не відриваючи погляду

Стрічка дозволить осучаснити експозицію діорами

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux