Опубліковано 18 січня 2019 року, 15:30

У Дніпрі Уляна Супрун розказала, які зміни чекають на систему охорони здоров’я у 2019 році

В Україні триває реформа системи охорони здоров’я. Насамперед зміни торкнулися первинної ланки: пацієнти вперше отримали змогу вільно обирати сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів. Які трансформації відбуватимуться в медицині у 2019-му, розказала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час робочої поїздки на Дніпропетровщину.  

«Трансформація системи охорони здоров’я почалась з первинної ланки. Медзаклади України завзято долучилися до змін та переходять на нову модель фінансування – коли держава оплачує медичні послуги, надані конкретному пацієнту. У Дніпропетровській області мешканці активно обирають лікарів, яким довіряють, і підписують з ними декларації. Нова модель – «кошти йдуть за пацієнтом» – довела свою ефективність. Впроваджуватимемо її й надалі», – зауважила Уляна Супрун.  

Вона додала, що наразі майже всі медустанови регіону уклали договори з Національною службою здоров’я України. Це значить, що  вони вже отримують більше фінансування й мають можливість підвищувати зарплатню медперсоналу.

«Договір з Нацслужбою здоров’я – єдине джерело фінансування для комунальних  закладів первинної ланки, які його уклали. Вони не отримують медичної субвенції з Держбюджету. Хто не встиг укласти договір, може зробити це протягом 2019-го», – зазначила вона.  

За її словами, з 1 квітня 2019 року Нацслужба здоров’я відшкодовуватиме вартість ліків, які пацієнти одержують за програмою «Доступні ліки». Отримати їх можна буде за електронним рецептом у будь-якому місті України.  

Як пообіцяла Уляна Супрун, з 1 липня запрацює програма «Безкоштовна діагностика». За направленням сімейного лікаря, терапевта та педіатра пацієнт зможете отримати пакет діагностичних та лікувальних послуг, які оплатить Національна служба здоров'я. Зокрема, у програмі – більше півсотні послуг: аналізи, біопсія, рентген, УЗД, мамографія, дослідження новоутворень, ендоскопічні операції та інше.

Аби долучитися до програми, медзаклади мають реорганізуватися в комунальні некомерційні підприємства, комп'ютеризувати кабінети й підключитися до системи eHealth, а також укласти угоди з НСЗУ.

У 2018 році медреформу почали втілювати в закладах первинної ланки. 2019-й – продовження реформи на рівні спеціалізованої допомоги (лікарі-спеціалісти). 2020 рік – впровадження змін на рівні високоспеціалізованої допомоги (лікування у стаціонарах).

У Дніпрі з робочою поїздкою Уляна Супрун.

Вона розказала про трансформації в медицині-2019.

Журналісти регіону адресували їй свої запитання.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux