Опубліковано 09 серпня 2019 року, 12:30

Підприємствам області допоможуть позбавитися стійких органічних забруднювачів

На Дніпропетровщині – одна з найбільших в Україні концентрацій поліхлорованих дифенілів, або ПХД. Основні джерела цих стійких органічних забруднювачів – металургійні та машинобудівні підприємства. Завдяки міжнародному проекту GEF-UNIDO накопичені у регіоні ПХД будуть утилізовані. Про це говорили на семінарі для підприємців представники Дніпропетровської ОДА, керівники проекту, науковці та експерти.

«Дніпропетровщина стала першою областю в Україні, яка долучилася до цього міжнародного проекту. Нашій співпраці вже два роки. На першому етапі провели повну інвентаризацію джерел ПХД. Виявили, що такі забруднювачі містять 56 підприємств області, – зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської облдержадміністрації Руслан Стрілець. – Тепер вивчатимемо, які саме підприємства найбільше потребують допомоги в утилізації ПХД. Після за кошти проекту підприємцям допоможуть їх позбутися. Все буде проведено за міжнародними стандартами». 

Поліхлоровані дифеніли як забруднювачі мають небезпеку найвищого рівня. Ці канцерогени потрапляють до людського організму через продукти харчування. Фахівці знаходили ПХД навіть у жіночому молоці. Найгірше – ці речовини важко виявити, проте вони накопичуються і можуть призводити до онкоутворень.

«На території області виявили майже 1,5 тис тонн ПХД. Вони містяться у старих трансформаторах, конденсаторах, теплообмінниках. Дуже складною є утилізація таких забруднювачів. Самотужки підприємства не можуть її провести. Необхідно задіяти високі технології, а це дуже вартісно», – сказав керівник проекту GEF-UNIDO в Україні Євген Федоренко.

Проект передбачає виведення з експлуатації обладнання, що містить ПХД, до 2025 року. А повну утилізацію таких забруднювачів на території області та України в цілому – до 2028-го. Такі умови Стокгольмської конвенції, які має виконати наша держава, підкреслив Євген Федоренко.

«На трансформаторних підстанціях нашого підприємства використовуються конденсаторні батареї, яким вже понад півстоліття. Зараз осучаснюємо обладнання. Постала проблема з утилізацією старого, яке містить ПХД. Дуже зацікавила пропозиція Дніпропетровської ОДА долучитися до проекту. Це новий напрямок. А ми на підприємстві воліємо вирішувати екологічні проблеми по-сучасному, як у Європі», – поділився учасник зустрічі, заступник головного інженера Нікопольського заводу феросплавів Григорій Страдомський.

До семінару «Екологічно обґрунтоване поводження та остаточне видалення поліхлорованих дифенілів в Україні» долучилися представники підприємств області, науковці, експерти. Загалом більш ніж півсотні учасників.

У Дніпрі пройшов семінар з екології для підприємців області

«Дніпропетровщина стала першою областю в Україні, яка долучилася до міжнародного проекту GEF-UNIDO», – зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів   Дніпропетровської облдержадміністрації Руслан Стрілець

На території області виявили майже 1,5 тис тонн поліхлорованих дифенілів

«Дуже складною є утилізація таких забруднювачів. Самотужки підприємства не можуть її провести», – Євген Федоренко

Підприємствам допоможуть утилізувати ПХД за міжнародними стандартами

«На підприємстві воліємо вирішувати екологічні проблеми по-сучасному, як у Європі», – Григорій Страдомський

До семінару долучилися понад 50 учасників

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux