Опубліковано 13 березня 2018 року, 16:30

Нова українська школа – це новий зміст освіти, нова методика навчання та нове освітнє середовище – Павло Хобзей

Інший зміст освіти, методика навчання та освітнє середовище – такі основні складові нової української школи. До неї уже 1 вересня 2018 року підуть всі першокласники. На запровадження сучасних технологій та створення новітнього освітнього середовища в початкових класах у Держбюджеті закладено близько 1 млрд грн. Про це повідомив заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей під час робочої поїздки на Дніпропетровщину. 

 «Уже цьогоріч всі першокласники мають навчатися за новим стандартом. Акцент – на компетенціях і цінностях учнів. Це й інші методики, які передбачають новітнє обладнання, і навчання вчителів, – наголосив Павло Хобзей. – Основна мета шкільної реформи – висока якість освіти для кожної дитини. Нова українська школа має прийти у кожний навчальний заклад незалежно від його розташування». 

Забезпечення першокласників підручниками – один з пріоритетів Міністерства освіти і науки України, додав він.

«У квітні будуть подані оригінал-макети підручників. Влітку розпочнеться серійний друк. Для нас головне – щоб книжки були готові до 1 вересня», – зазначив заступник міністра. 

Серце змін – вчитель. Новими методиками будуть озброєні 22 тисячі українських викладачів початкової школи. Наразі вони проходять підвищення кваліфікації.

«Якщо вчитель не зміниться, нової української школи не буде. Програма навчання вчителів складається з двох частин – очної і дистанційної. Спочатку ми підготували тренерів – тепер вони передають знання вчителям на місцях. Крім того, європейські партнери допомогли підготувати тренерів, які навчатимуть в регіонах викладачів англійської, німецької і французької мов», – акцентував Павло Хобзей. 

Новий освітянський держстандарт уже пілотується в 100 школах України. У всеукраїнському експерименті беруть участь і чотири школи Дніпропетровщини.

«Дніпропетровщина – лідер у сфері освіти. В області будуємо садочки, реконструюємо школи, відкриваємо буккросинги, ресурсні кімнати та медіатеки для особливих дітей. Чотири школи вже втілюють проект «Нова українська школа» – у Солоному, Дніпрі, Павлограді та Кам’янському. Перші класи цих закладів обладнані за сучасними вимогами – від настільних ігор до меблів», – зауважив перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман. 

Ще 910 шкіл області долучаться до проекту з вересня 2018-го. «Нову українську школу» запроваджуватимуть у 1454 класах.

Наразі понад 4,5 тисячі вчителів початкових класів Дніпропетровщини проходять навчання на онлайн платформі EdEra і в Академії безперервної освіти.

За держстандартом початкової освіти першокласники почнуть навчатися з 1 вересня 2018 року. Стандарт базової школи має стартувати з 1 вересня 2022 року, а стандарт старшої школи – з 1 вересня 2027 року.

Робота над стандартом тривала два роки. За основу взяті кращі практики української школи. Також був використаний досвід Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі.

На Дніпропетровщині з робочою поїздкою побував заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей.

Він відвідав Солонянську опорну школу ...

...  і  у ДніпроОДА провів нараду з освітянами.

На нараду завітали освітяни з усіх регіонів України.

Заступник міністра дав прес-конференцію представникам ЗМІ

Журналісти корисне занотовували.

Головний меседж – нова українська школа. Сучасний проект уже пілотується в 100 школах України. У всеукраїнському експерименті беруть участь і 4 школи Дніпропетровщини.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux