Опубліковано 11 жовтня 2018 року, 09:30

На Дніпропетровщині стартував міжнародний волонтерський проект «Порятунок без кордонів»

Невідкладна медична допомога – просто в наплічнику. «Рюкзак-укладка», як його вже назвали медики. У ньому – все необхідне, щоб урятувати людині життя. Відтепер такі «диво»-наплічники – й у волонтерів Дніпропетровщини. Поки що 15, але це лише перша партія. В Україні тільки-но стартував проект «Порятунок без кордонів». Першим регіоном, що долучився до міжнародної волонтерської спільноти, стала Дніпропетровщина. Про це розповів радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Денис Сурков.

 «Ситуація, коли людина може опинитися на межі життя та смерті, може виникнути у будь-який момент. Це і різні надзвичайні обставини, і раптова зупинка серця. Коли постраждалий потребує невідкладної допомоги ще до приїзду «швидкої». Відлік – щосекундний. У такий момент наплічники, оснащені всім необхідним, – якраз те, що треба», – зазначив радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Денис Сурков.

 Наплічники невідкладної допомоги незамінні при масових ДТП, пораненнях, раптовій зупинці серця, кровотечах. Волонтери зобов’язуються скрізь брати їх із собою. Краще – якщо є особисте авто. Кинув – і вже готовий у будь-який момент врятувати людське життя. 

У «рюкзаку-укладці» – життєво необхідні набори для зупинки критичної кровотечі та проведення серцево-легеневої реанімації. Це джгути, бандажі, повітропроводи, респіратори, дихальні мішки для штучної вентиляції легенів, шийні комірці, лицьові маски. Комплекти – для дітей і дорослих.

Першими виявили бажання «озброїтися» наплічниками-«рятівниками» 15 дніпровських волонтерів. Всі вони – медики. Це і лікарі, і викладачі, й інструктори з тактичної медицини.

«При важких травмах час для надання невідкладної допомоги дуже обмежений. Наплічник завжди буде поруч зі мною, в багажнику авто. Якщо це врятує хоча б одне життя, я буду щасливий», – сказав учасник проекту, лікар Іван Кондратенко.

Перші 15 волонтерів – лише початок проекту.  Долучитися до нього може будь-хто. Головний критерій при відборі – впевненість у власних силах. А ще – рішучий намір: «Я хочу і зможу допомогти людині». Якщо волонтер не матиме медичної освіти, для нього організують обов’язкове навчання, додав Денис Сурков.

«Дуже задоволений, що Україна приєдналася до міжнародної волонтерської спільноти. Звернулися з ініціативою до Дніпропетровської облдержадміністрації, і нас підтримали, – розповів ізраїльський парамедик Гарі Гросман. – В Ізраїлі у 90% випадків невідкладну допомогу постраждалим просто на вулиці надають саме волонтери. У нас їх тисячі. Крім того, налагоджене оповіщення про надзвичайні ситуації через мобільний зв’язок. Так, у разі ДТП вже за 90 секунд постраждалі отримують невідкладну медичну допомогу».

  «Порятунок без кордонів» – спільний проект Дніпропетровської ОДА та міжнародної волонтерської організації SSF.

На Дніпропетровщині стартував міжнародний волонтерський проект «Порятунок без кордонів»

«Ситуація, коли людина може опинитися на межі життя та смерті, може виникнути у будь-який момент. Наплічники, оснащені всім необхідним, – якраз те, що треба», – Денис Сурков

Першими волонтерами – учасниками проекту стали 15 медиків із Дніпра

Вони отримали 15 «диво»-наплічників

«Наплічник завжди буде поруч зі мною, в багажнику авто. Якщо це врятує хоча б одне життя, я буду щасливий», – Іван Кондратенко

У «рюкзаку-укладці» – життєво необхідні набори

Комплекти – для дітей і дорослих

Все – щоб надати невідкладну допомогу до приїзду «швидкої»

«Дуже задоволений, що Україна приєдналася до міжнародної волонтерської спільноти. Звернулися з ініціативою до Дніпропетровської облдержадміністрації, і нас підтримали», – Гарі Гросман

«Порятунок без кордонів» – спільний проект Дніпропетровської ОДА та міжнародної волонтерської організації SSF

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux