Опубліковано 21 березня 2019 року, 16:30

Мешканці Дніпропетровщини можуть дізнатися про стан повітря у регіоні в режимі онлайн

 На сайті Дніпропетровської ОДА з’явився віджет з інформацією про стан атмосферного повітря. Всі бажаючі можуть дізнатися про рівень забруднення, радіації, пилу, вологості, температуру і тиск у шести населених пунктах області. Дані надходять напряму зі станцій еко-моніторингу й  оновлюються кожні дві хвилини. Про це стало відомо під час прес-конференції в облдержадміністрації.   

 Перші станції еко-моніторингу з’явилися на Дніпропетровщині у грудні 2017-го. Нині їх чотирнадцять – 12 стаціонарних та дві мобільних.

«Це спеціальні пости із вимірювальним обладнанням – газоаналізаторами, пиломірами, контролерами для збору й передачі даних», – розповів заступник директора з питань екології Дніпропетровського Центру екологічного моніторингу Олексій Ангурець.   

 Станції облаштували у шести населених пунктах області – Дніпрі, Жовтих Водах, Зеленодольську, Нікополі, Павлограді та Покрові.

«У нашій області багато промислових підприємств-забруднювачів. Мешканці регіону мають право знати, у яких еко-умовах вони живуть. Це закріплено у законодавстві. Проект з еко-моніторингу Дніпропетровщина реалізувала однією з перших в Україні. Його розробили облдержадміністрація та облрада», – сказав співавтор проекту системи екологічного моніторингу Павло Хазан. 

 Пости збирають інформацію щодо забруднення атмосферного повітря – вмісту у ньому діоксиду сірки, діоксиду азоту, монооксиду вуглецю, сірководню, озону та дрібнодісперсного пилу. Досліджують також дані про кліматичні умови.   

 «Всі ці показники взаємопов’язані. Вони автоматично надходять до Центру екологічного моніторингу. Інформація оновлюється цілодобово, 365 днів на рік. Там спеціалісти вивчають та структурують її, аби в подальшому аналізувати динаміку забруднень і сприяти їх зменшенню», – додав Олексій Ангурець.    

 Автоматично, в режимі реального часу дані надходять і до інтернету – їх розміщують на спеціальному віджеті. Нині кожен бажаючий може ознайомитись з інформацією на сайті Дніпропетровської облдержадміністрації.

Власники інтернет-порталів можуть розмістити віджет з еко-моніторингами на своїх ресурсах. Як це зробити – тут.   

Мешканці Дніпропетровщини можуть дізнатися про стан повітря у регіоні в режимі онлайн

 Олексій Ангурець: «Всі показники автоматично надходять до Центру екологічного моніторингу, цілодобово, 365 днів на рік. Там спеціалісти вивчають та структурують її, аби в подальшому аналізувати динаміку забруднень і сприяти їх зменшенню»

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux