Опубліковано 13 серпня 2018 року, 16:30

IV всеукраїнський велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» дістався Дніпропетровської області

IV всеукраїнський велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!»  дістався Дніпропетровської області

Унікальний велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!»  дістався Дніпропетровської області. Його учасники – зрячі та незрячі люди. Позаду вже Харківська та Полтавська області. Про це розповів радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Богданов.

«Ми дужі раді, що  цей велопробіг проходить  й на Дніпропетровщині.  Для нас це велика честь. Ми вважаємо, що будь-які проекти, спрямовані на підвищення толерантності суспільства – це завжди благо», – розповів радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Богданов.

Всеукраїнський велопроект проходить вчетверте. Він розпочинався з двох тандемів. Цього року їх вже вісім. Пілот – зряча людина, штурман – з порушеннями зору.

«Я вже втретє їду. Мало чого бачу, тільки силуети. А пілот розповідає – ми проїжджаємо те, те і те. Це дуже цікаво», – розповіла учасниця велопроекту, уродженка Павлограду, інвалід по зору з дитинства Валентина Чаговська.

З початку проекту кількість учасників велопробігу збільшилася майже вдвічі – до 50. Наймолодшому з них 14 років, найстаршому  – 54.

«Учасники велопробігу своїм прикладом руйнують ті негативні стереотипи про незрячих, які є в суспільстві. Надихають інших бути більш активними і таким чином соціалізуватися у суспільстві. Дякуємо Дніпропетровській облдержадміністрації за підтримку велопробігу та ініціатив, направлених на інклюзивність», – наголосила співорганізатор IV всеукраїнського пробігу «Бачу! Можу! Допоможу!» Юлія Сачук.

Учасники велопробігу долають в середньому по 70-80 кілометрів на день. У подорожі на тандемі є свої нюанси, які треба враховувати в дорозі, ділиться учасник  велопробігу зі стажем Артур із Черкас.

«Тандем – він довший. Його важче розігнати, важче їхати вгору. Але з гори він набирає кращу швидкість. Коли я їду, я розповідаю, що я бачу навколо, які краєвиди проїжджаємо, міста, села… Також попереджаю про якісь нюанси дороги. Де яма або переїзд. Бо ж треба підготуватися. Штурман повинен повністю довіряти пілоту. Тоді їдеш і отримуєш задоволення», – поділився своїм досвідом подорожі у тандемі із незрячою людиною учасник пробігу Артур Бойчук.

Цьогоріч паралельно з велопробігом – соціальний експеримент – велопрогулянка  із закритими очима. Людям пропонують проїхатися в парі із пілотом, очі зав’язують. Для його проведення у Дніпрі обрали символічне місце – інклюзивний парк. Першою стартувала 10-тирічна Настя.

«Дуже було прикольно. Ніби-то їду на вєлєку сама із закритими очима. Мені ще раз так хочеться», – поділилася своїми враженнями 10-тирічна Настя.

 Цьогоріч велопробіг проходить п’ятьма областями країни – це понад 20 міст. Довжина маршруту – більше 1000 кілометрів. Стартував проект 5-го серпня у Харкові. Фінішуватиме 24-го серпня, на день Незалежності у Херсоні. Проект претендує на всеукраїнський рекорд – наймасштабніший велопробіг за участю незрячих людей.                 

Учасники IV-го всеукраїнського велопробігу в інклюзивному парку Дніпра

54-річна Валентина Чаговська – інвалід по зору з дитинства – втретє їде з велопробігом

10-тирічна Настя – перша учасниця соціального експерименту «Велопрогулянка із закритими очима»

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux