Опубліковано 14 червня 2018 року, 14:30

Грузія поділилася із Дніпропетровщиною успішним досвідом реформування охорони здоров’я

З лікарями Дніпропетровщини успішним досвідом впровадження реформи охорони здоров’я поділилася Грузія. Це єдина країна у світі, якій вдалося протягом двох років приватизувати майже всі медустанови. Там щомісячно громадяни отримують мінімальний пакет на невідкладну меддопомогу, а медичну страховку їм виплачують не грошима, а ваучерами. Про результати реформування розповів у ДніпроОДА екс-міністр охорони здоров’я Грузії Андріа Урушадзе.  

«Я побував в окремих медзакладах Дніпропетровщини і побачив, що обласна адміністрація приділяє їм особливу увагу. Закуповує нове обладнання, розбудовує корпуси, відкриває нові можливості для лікування пацієнтів. Це свідчить про те, що українська медицина змінюється, – зазначив Андріа Урушадзе. – Грузія свого часу також болісно переходила на нові рейки, оскільки існували проблеми і в стандартах лікування, і в інфраструктурі. Для їхнього вирішення потрібні були великі зусилля й капіталовкладення. На мій погляд, у кожної країни свій шлях подолання таких викликів. Ми ділимося власним досвідом. Він про те – як зробити систему охорони здоров’я людянішою». 

Перші кроки реформи охорони здоров'я у Грузії почалися в 90-х роках минулого століття. Передусім у країні вирішили зробити доступ до якісної медицини. Для цього державний та приватний сектори почали співпрацювати.

«Погодьтеся, реформувати медичну інфраструктуру швидше й ефективніше у взаємодії з приватним сектором, ніж коли держава тримає монополію на управління медзакладами», – додав він. 

На сьогодні в Грузії більше 80% медустанов недержавної форми власності, які фінансуються й керуються приватними компаніями. За словами екс-міністра охорони здоров’я, у результаті таких змін вартість медикаментів для лікування пацієнтів знизилася в рази, а корупційна складова зникла.

Наступним кроком стало впровадження страхової медицини. Соціально вразливі верстви населення – пенсіонери, студенти, діти, люди з інвалідністю – забезпечені медичним страхуванням за рахунок бюджетних коштів.

«Система медичного страхування передбачає придбання та наявність страхових ваучерів. Вони покривають вартість базового набору медичних послуг у приватній страховій компанії. Населення може або придбати страховий поліс, або лишитися без нього. Це власний вибір кожного, ніякого примусу немає», – пояснив екс-міністр охорони здоров’я Грузії. 

За його словами, серед інших якісних змін, які відбулися в медицині Грузії після реформи, – відсутність цільових податків на охорону здоров’я, самоуправління в лікарнях, зниження вартості медичних послуг, збільшення тривалості життя. 

«Грузія – дружня до України країна. Вона, як і ми, виходила із пострадянського простору. Ми знаходилися в однакових умовах: такі ж лікарні, система охорони здоров’я. Та Грузія подолала цей бар’єр і наразі демонструє непогані результати. Сподіваємося, досвід сусідів буде для нас корисним, адже українська медицина тільки-но стала на шлях кардинальних змін», – зазначила директор департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА Наталія Будяк. 

Медики Дніпропетровщини мали змогу задати грузинському фахівцю актуальні питання щодо реформування системи охорони здоров’я в Україні.

З медиками Дніпропетровщини успішним досвідом впровадження реформи охорони здоров’я ділилася Грузія.

«Грузія свого часу також болісно переходила на нові рейки, оскільки існували проблеми і в стандартах лікування, і в інфраструктурі. Для їхнього вирішення потрібні були великі зусилля й капіталовкладення. На мій погляд, у кожної країни свій шлях подолання таких викликів. Ми ділимося власним досвідом. Він про те – як зробити систему охорони здоров’я людянішою», – зазначив Андріа Урушадзе.

Медиків області цікавило, як здобутки Грузії застосувати на українській землі.

 «Грузія – дружня до України країна. Вона, як і ми, виходила із пострадянського простору. Ми знаходилися в однакових умовах: такі ж лікарні, система охорони здоров’я. Та Грузія подолала цей бар’єр і наразі демонструє непогані результати. Сподіваємося, досвід сусідів буде для нас корисним, адже українська медицина тільки-но стала на шлях кардинальних змін», – зазначила Наталія Будяк.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux