Опубліковано 30 серпня 2019 року, 10:05

Голова Держенергоефективності та Міністр енергетики Литви обговорили здобутки та пріоритети співпраці у «чистій» енергетиці

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час зустрічі із Міністром енергетики Литви Жигімантасом Вайчюнасом та Послом Литви в Україні Марюсом Януконісом розглянули напрацювання та подальші актуальні напрями партнерства двох країн у відновлюваній енергетиці у рамках укладеного Меморандуму про співпрацю у 2017 році.

Литва – стратегічно важливий для України партнер у розвитку «чистої» енергетики. Так, за даними «Eurostat», країна досягла своєї національної мети – 23% «зеленої» енергії до 2020 року, і вже у 2017 році ця частка становила більше 25%.

"Серед першочергових напрямів співпраці України та Литви – розвиток біоенергетики для заміщення споживання газу", - повідомив Сергій Савчук. Як відомо, у Литві після запуску біржі «Baltpool» частка біомаси, придбаної через неї, зросла із 1% у 2013 році до 95% у 2017-му. У результаті вже у 2018 році близько 70% енергії у централізованому теплопостачанні Литви вироблено саме із біомаси.

«Тож, беручи за основу успішний досвід Литви у генерації тепла із біомаси та принципи роботи «Baltpool», ми розробили законопроект щодо запровадження прозорої та конкурентної електронної системи торгівлі твердим біопаливом в Україні», - наголосив Голова.

Під час зустрічі сторони обговорили й інші законодавчі зміни, спрямовані на розвиток «зелених» проектів в Україні. Особливу увагу приділено питанню запуску аукціонів.

Водночас, литовські компанії вже активно працюють на українському ринку. Наприклад, за участю провідного литовського виробника сонячних панелей «SoliTek» на даху Посольства Литви в Україні встановлено 11 кВт СЕС. Таким чином, Посольство стало першою дипломатичною установою, яке буде використовувати «чисту» електроенергію для своїх потреб.

Крім цього, у м. Вільногорськ (Дніпропетровська область) литовська компанія «BOD GROUP» встановила СЕС потужністю 2 МВт, яка буде використовувати інноваційну систему трекерів для відстеження позиції сонця. Нова технологія дозволить виробляти на 40% більше електроенергії, ніж звичайна СЕС.

Загалом, за підсумками зустрічі сторони домовилися продовжити взаємовигідну співпрацю та опрацювати наступні питання:

- шляхи запровадження спільних механізмів фінансування підготовки «зелених» проектів;

- обмін досвідом щодо програм підтримки домогосподарств у використанні відновлюваних джерел енергії, зокрема, щодо встановлення СЕС;

- залучення литовських компаній на український ринок для запуску проектів із виробництва тепла для заміщення газу.


За інформацією Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux