Опубліковано 10 квітня 2018 року, 09:00

Глава держави: Україна пропонує європейським партнерам долучитись до управління газовим трубопроводом і наголошує на економічній недоцільності «Північного потоку-2»

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій діловій газеті Handelsblatt підкреслив, що починаючи з 2015 року, «Газпром» більше не постачає Україні газ. «Ми наразі все імпортуємо з ЄС. І навіть коли ми нещодавно виграли процес у Стокгольмському арбітражному суді, «Газпром» відмовився перерахувати Україні визначені судом 4,6 млрд доларів США. І газу ми теж більше не отримуємо, попри передплату», - зазначив Петро Порошенко.

«Для «Газпрому» це – бомба з годинниковим механізмом. Тому, що російські газові угоди з енергетичними підприємствами ЄС містять такі самі пункти, як і з нами. Зараз багато хто запитує, чому «Газпром» відмовляється сплатити Україні визначену судом суму. Тому, що не хочуть, і рішення «неправильне». Водночас, у європейських постачальників виникає запитання, чи не чинитиме «Газпром» у спірному випадку так само й щодо них. Цей приклад лише зайвий раз доводить, що Росія є вкрай ненадійним партнером, у тому числі в енергетичному секторі», - підкреслив Глава держави.

Президент також зазначив, що німецьким політикам і німецьким підприємствам слід ретельно переглянути питання щодо цього проекту. «Північний потік-2» є чисто політичним проектом, який фінансує Росія. Даруйте за жорсткі слова, але «Північний потік-2» є політичним хабарем в обмін на лояльність щодо РФ, який має на меті запровадження економічної та енергетичної блокади України, завдавши у такий спосіб суттєвої шкоди моїй країні. Проект не містить жодного обґрунтування з точки зору економічної доцільності», - підкреслив Петро Порошенко.

Він наголосив, що існує український транзитний трубопровід. «Він – значно дешевший. Може легко і недорого бути модернізований. На сьогодні він спроможний на щорічний транзит обсягів до 100 млрд. кубометрів сировини. У 2017 році це було близько 94-97 млрд., що відповідало зростанню обсягів транзиту на 15 відсотків. Його можна легко розбудувати», - зазначив Президент.

«Ми були б раді долучити європейських партнерів до управління газовим підприємством. І робимо все, аби продемонструвати надійність України. Коли Росія на початку березня перекрила нам знову газовий кран і з тих пір більше не постачає газ попри здійснену передплату, я, як Президент, закликав свій народ до заощадження обсягів споживання, аби не зашкодити транзиту газу до Європи і не спричинити критику. Ми дотримуємось взятих на себе зобов’язань. Ми – абсолютно надійний партнер. А «Північний потік-2» - чисто політично мотивований проект», - підкреслив Президент.

За його словами, можна без значних капіталовкладень ефективніше розбудувати транзитну магістраль України: «Просто спитайте у нас. Замість того, аби втрачати 10 млрд євро на «Північний потік-2».

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux