Опубліковано 29 жовтня 2018 року, 14:30

Форум з децентралізації зібрав у Дніпропетровській ОДА кілька тисяч учасників – Валентин Резніченко

Кілька тисяч учасників та десятки спікерів. У Дніпропетровській ОДА пройшов перший Всеукраїнський форум з децентралізації. Про реформу місцевого самоврядування вітчизняні та закордонні експерти говорили протягом двох днів. 

 «Чого вже досягли та куди рухатися далі? Відповіді на ці питання дали учасники масштабного форуму з децентралізації у Дніпропетровській ОДА. На зустріч з’їхалися українські та закордонні експерти. Всі були одностайні – реформа місцевого самоврядування Президента України Петра Порошенко - одна з ключових для розвитку країни», - зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко. 

 У другий день форуму про децентралізацію говорили одночасно на кількох конференціях та семінарах.

 «Про реформи можна дуже багато говорити. Але коли бачиш, що місцева влада, об’єднані територіальні громади не тільки очікують на зміни, а й діють та доводять справу до кінця, розумієш, що вони великі молодці», - поділилася начальник відділу департаменту впровадження пріоритетних проектів регіонального розвитку Мінрегіону Олена Ніколаєва. 

Одна з основних тем другого дня форуму - технічна допомога громадам. За словами керівника проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксани Гарнець, ресурси донорів мають стати основою для подальшого розвитку громад. Але вони не вічні, тож маємо вибудувати систему, яка буде сталою і незалежною ні від кого.

«Один з основних напрямів роботи DE SPRO на Дніпропетровщині – сільське водопостачання. Вже втілили близько 15 таких  проектів, - розповіла Оксана Гарнець. - Водопостачання – один з інструментів, який дозволяє показати - послуги теж можуть бути децентралізовані. Що не обов’язково тягти трубу з центру регіону, щоб люди в селі отримали воду». 

 Ще одна тема – інклюзія в громадах.

«Інклюзивність не закінчується пандусом і стосується не лише людей з інвалідністю. Варто памятати, що до маломобільних відносяться діти до 6 років, люди похилого віку, батьки з дітьми на колясках, люди з інвалідністю, після травм та операцій, - сказав державний експерт Директорату захисту прав осіб з інвалідністю Мінсоцполітики Олексій Краснощоков. – Послуги, наприклад, у ЦНАП, мають бути доступними кожному. Сподіваюся, що із часом на Дніпропетровщині напрям інклюзії тільки посилиться». 

 Йшлося під час форуму і про регіональні особливості децентралізації, е-урядування, грантрайтинг, енергоефективні технології.

«Дуже правильно, що форум із децентралізації пройшов на Дніпропетровщині, адже тут є реальні результати, - зазначила кандидат політичних наук Олеся Яхно-Бєлковська. - Можна мати більше ресурсів, але треба мати і більше відповідальності та свідомо підходити до того, як їх витрачати. І тут є правильна співпраця між обласною адміністрацією та ОТГ, коли потенціал об’єднується».  

За два дні форум «Децентралізація – трансформація сучасної України» зібрав кілька тисяч учасників.

 Форум з децентралізації проходив у Дніпропетровській ОДА

Він тривав два дні

Про реформу говорили одразу в кількох залах

Зібралися десятки спікерів…

 та кілька тисяч учасників

Олена Ніколаєва: «Коли бачиш, що місцева влада, об’єднані територіальні громади не тільки очікують на зміни, а й діють та доводять справу до кінця, розумієш, що вони великі молодці»

Серед тем – технічна допомога громадам

Оксана Гранець: «Один з основних напрямів роботи DESPRO на Дніпропетровщині – сільське водопостачання. Вже втілили близько 15 таких  проектів»

Йшлося під час форуму і про регіональні особливості децентралізації,

е-урядування,..

грантрайтинг…

 та енергоефективні технології

 Дніпропетровщина – один із лідерів децентралізації

 Реформа місцевого самоврядування – одна з ключових для розвитку країни

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux