Опубліковано 17 травня 2018 року, 17:00

Фахівці обласної лікарні ім. Мечникова презентували Президентові України Центр інноваційної хірургії

Президент України Петро Порошенко відвідав перший в країні Центр інноваційної хірургії. Він – у Дніпропетровській обласній лікарні ім. Мечникова. Тут роблять операції без розрізів, за якими можуть спостерігати медики з різних куточків світу.

«Так само, як ми зробили армію, коли не ми до них, а вони до нас їдуть вчитися як боронити державу. Я дуже мрію, щоб і до наших лікарів з усього світу їздили вчитися, як вони працюють. Ми з вами є рушійною силою змін. Ті, хто вірять в Україну», – звернувся до медиків Петро Порошенко.

Як розповів голова ДніпроОДА Валентин Резніченко, в обласній лікарні ім. Мечникова робитимуть близько 10 тисяч унікальних операцій на рік. Втручання без розрізів стало можливим завдяки новому спецобладнанню – ендоскопічним стійкам.

«Придбали для обласної лікарні ім. Мечникова десять ендоскопічних стійок. Це обладнання нового покоління. В медзакладі такого ніколи не було. Нині сорок фахівців вже пройшли навчання та стали до роботи. Це хірурги, лори, ортопеди», – роз’яснив Валентин Резніченко.

Ендоскопічні, або операції без розрізів мають низку переваг. Це мінімальна травматизація – лікарі діють через невеличкі проколи. Через них обладнання потрапляє всередину. Зображення виводиться на екран. Фахівець дивиться на нього та корегує свої дії.

Вже за кілька годин після втручання пацієнт не відчуває жодних незручностей. А час на одужання скорочується із декількох тижнів до 2-3 днів, прокоментував завідувач приймального відділення обласної лікарні ім. Мечникова Петро Давиденко.

«Операції транслюються на чотирьох великих екранах в окремій кімнаті. Це – для лікарів, які прагнуть вдосконалювати свої навички. Вони можуть стежити за процесом, задавати питання, коментувати – є зв'язок із медиками в операційній, достатньо лише увімкнути мікрофони», – зазначив він.

У кімнаті також є комп’ютери. На них – інформація про пацієнтів, яких оперують. Це знімки, лікарські висновки, додав він.

«За ходом операцій можуть стежити також лікарі з будь-яких країн. Наприклад, Америки, Ізраїлю, Німеччини. Це і є та сама телемедицина, про яку українські фахівці мріяли роками. Тобто ми можемо обмінюватися досвідом із зарубіжними колегами, консультувати один одного онлайн – прямо під час операцій, – сказав головний лікар обласної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко. – Впевнений, що досвід нашого закладу у проведенні таких втручань «без розрізів» стане у нагоді всьому світу».

Зручність і в тому, що хід операції записується на диск та зберігається в архіві лікарні. Тобто можна розібрати будь-який випадок, незалежно від часу, зауважив головний лікар.

Вже цьогоріч медики планують провести близько 5 тисяч таких операцій.

Президент України Петро Порошенко відвідав перший в країні Центр інноваційної хірургії

Тут роблять операції без розрізів

 За процесом можуть стежити не лише фахівці клініки,

 … але й лікарі з усього світу

«Це і є та сама телемедицина, про яку українські фахівці мріяли роками», –головний лікар обласної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux