Опубліковано 24 травня 2018 року, 15:30

Дніпропетровщина приймає перший Всеукраїнський конгрес старост об’єднаних громад

Дніпропетровщина приймає перший національний конгрес старост об’єднаних територіальних громад. На нього з’їхалися понад 200 учасників з різних регіонів України. Протягом двох днів старости ділитимуться досвідом, презентують кращі практики й обговорять можливості розвитку громад.  

«Дніпропетровщині є чим поділитися з колегами. Наразі в області понад 60 громад, які об’єдналися заради кращого життя. Вони мають стратегію економічного розвитку, співпрацюють з європейськими партнерами. Результат очевидний – на селі ремонтують дороги, зводять амбулаторії, реконструюють школи й дитсадки, – зазначив перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман. – Старости є лідерами громад. Завдяки їм інтереси всіх жителів сіл в ОТГ представлені належним чином, вирішуються соціальні й побутові потреби мешканців». 

Всеукраїнський конгрес триватиме два дні. Перший – теоретичний, другий – практичний.

«У перший день – дискусійні панелі, діалоги та дебати, присвячені розвитку інституту старост. У другий – виїзд у старостинські округи Дніпропетровщини для обміну досвідом», – розказала директор Центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.

Зокрема, про роль старости у розвитку безпеки можна дізнатися на практичній локації у Слобожанській ОТГ, а про формування громадської думки щодо реалізації проектів – у Новоолександрівській.

На локації в Солонянській ОТГ обговорять місію старости в розвитку освітнього, культурного та спортивного простору громади, а в Петриківській – брендування й розвиток креативних індустрій.

Кого цікавить робота старостату щодо розвитку інфраструктури округу, чекають на локації в Червоногригорівській громаді.

Поділитися власними напрацюваннями приїхав староста Глибоцької громади Чернівецької області Володимир Чоботарь.

«Село Червона Діброва, де я староста, розвивається в туристичному напрямку. Ми вирішили зробити брендування своєї території. Створили власний логотип, який наносимо скрізь: на будинки, вказівники вулиць, навіть на пряники. Придумали слоган – «Село в долонях лісу», бо в нас є прекрасні краєвиди. Наші фішки – ліси, лікувальні джерела, історичні маршрути. Туристам цікаво – потік росте. Навіть з’явився перший інвестор, який відкриває кінний клуб з програмою реабілітації дітей з ДЦП», – розказав староста.

У старости Волоського старостинського округу Новоолександрівської ОТГ Дніпропетровської області Андрія Пінчука – інші козирі. 

«Серед головних успіхів – цілодобове забезпечення питною водою мешканців округу. Це вперше за всю історію. Ще одна перемога – сортування сміття й ліквідація звалищ, – поділився Андрій Пінчук. – Усе це завдяки об’єднанню людей навколо ідеї відродження села, якісному й виваженому підходу до роботи, допомозі донорів. Сьогодні не ми шукаємо гроші, а вони нас». 

Крім старост, на конгресі зібралися голови об’єднаних громад,  представники влади, директори регіональних центрів розвитку місцевого самоврядування.

Староста обирається на 5 років, є членом виконавчого комітету громади і представляє в ньому інтереси жителів села, здійснює комунікацію між владою та мешканцями.

Він має робоче місце на території свого старостинського округу, веде прийом жителів, організовує заходи на селі, моніторить проблеми та пропонує варіанти вирішення.

Дніпропетровщина приймає всеукраїнський конгрес старост.

Нашій області є про що розказати.

«Наразі в області понад 60 громад, які об’єдналися заради кращого життя. Вони мають стратегію економічного розвитку, співпрацюють з європейськими партнерами. Результат очевидний – на селі ремонтують дороги, зводять амбулаторії, реконструюють школи й дитсадки», – зазначив Олег Кужман.

 Зїхалися більше двох сотень участників.

Від Львівщини...

 ....до Донбасу.

Програма насичена.

«У перший день – дискусійні панелі, діалоги та дебати, присвячені розвитку інституту старост. У другий – виїзд у старостинські округи Дніпропетровщини для обміну досвідом», – розказала Олена Тертишна.

Старости ділитимуться досвідом, презентують кращі практики й обговорять можливості розвитку громад.

«Серед головних успіхів – цілодобове забезпечення питною водою мешканців округу. Ще одна перемога – сортування сміття й ліквідація звалищ, – поділився Андрій Пінчук. – Усе це завдяки об’єднанню людей навколо ідеї відродження села, якісному й виваженому підходу до роботи, допомозі донорів. Сьогодні не ми шукаємо гроші, а вони нас».

Старости – лідери громад.

Поділитися власними напрацюваннями приїхав староста Глибоцької ОТГ Чернівецької області Володимир Чоботарь. Фішка його старостинського округу – брендування. Так зацікавлюють туристів.

Децентралізація – одна з провідних реформ в Україні.

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux