Опубліковано 15 травня 2018 року, 17:30

ДніпроОДА зібрала драматургів та театралів з усієї України

Як налагодити діалог театру із глядачем? Заповнити репертуар сучасними виставами? Нинішнім драматургам є що запропонувати режисерам. Розвиток українського театру обговорили учасники круглого столу, що пройшов у ДніпроОДА.

«Сьогоднішній театр неможливий без сучасної драми. Так, дві третини репертуару провідних театрів Європи – вистави сучасників, у той час як у нас превалює класика. Одна з причин – недостатній рівень комунікації між авторами п’єс та режисерами. Тому зібрали драматургів та театралів із різних регіонів України, щоб вони познайомилися та обговорили подальшу співпрацю», – зазначила начальник управління культури, національностей та релігій ДніпроОДА Наталія Першина.

На зустріч у ДніпроОДА приїхали драматурги, критики, режисери та керівники театрів із Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Львівської областей та Києва. Загалом – майже півсотні учасників. Серед відомих українських авторів – Ярослав Верещак, Олег Миколайчук-Низовець, Юлія Максименко, Неда Неждана.

«На жаль, сучасна українська драма замало представлена у наших театрах. Нині маємо театр минулого тисячоліття, що мало цікавить і українського глядача, і зарубіжного. Створення саме сучасного театру на заміну ретроградному стане важливим кроком на шляху до європейських цінностей, яких ми так прагнемо», – підкреслив драматург Олег Миколайчук-Низовець.

У глядачів із Дніпропетровщини є нагода познайомитися із новинками сучасного українського театру. До 18 травня у Дніпрі проходитиме ІІ відкритий фестиваль української драматургії. Власні вистави презентують театральні колективи з Коломиї, Херсона, Львова, Чернігова, Вінниці та Києва.

«Дніпропетровщина другий рік поспіль збирає такий театральний форум. Для вітчизняних драматургів це чудовий шанс презентувати власні п’єси українською. Тож розвиток національного театру сприятиме й популяризації державної мови», – додала Наталія Першина.

Круглий стіл «Внесок театру та драматургії у популяризацію державної мови» ДніпроОДА організувала з нагоди Року державної мови, що нині триває в області.  

На Дніпропетровщині – 14 театрів.

У ДніпроОДА пройшов круглий стіл «Внесок театру та драматургії у популяризацію державної мови», на якому зустрілися драматурги та театрали з різних куточків України

Наталія Першина: «Сьогоднішній театр неможливий без сучасної драми. Тому зібрали драматургів та театралів із різних регіонів України, щоб вони познайомилися та обговорили подальшу співпрацю»

Учасники зустрічі обговорили розвиток українського театру

«Створення саме сучасного театру на заміну ретроградному стане важливим кроком на шляху до європейських цінностей, яких ми так прагнемо», – Олег Миколайчук-Низовець

Познайомитися із новинками сучасного українського театру можна зараз у Дніпрі, де проходить ІІ відкритий фестиваль української драматургії

Круглий стіл ДніпроОДА організувала з нагоди Року державної мови

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux