Опубліковано 06 червня 2019 року, 16:30

У Дніпропетровській ОДА обговорювали, як завдяки театру популяризувати українську мову

Як популяризувати українську мову в театрах та налагодити діалог з глядачем? Розмірковували на цю тему драматурги та театрали з різних куточків України за «круглим столом» у Дніпропетровській ОДА. 

 «У центрі уваги – сучасна українська драматургія та використання можливостей театру для популяризації української мови. Сьогодні, на жаль, мало режисерів, які готові до співпраці із драматургами-сучасниками. У професійних театрах ставлять, здебільшого, класику. Тому зібрали митців з різних регіонів, щоб вони познайомилися та домовилися про подальшу кооперацію», – зауважила начальник управління культури, національностей та релігій Дніпропетровської ОДА Наталія Першина.

 Обмінятися думками приїхали драматурги, режисери, театрознавці, науковці, видавці з різних регіонів – від Києва до Львова.

 «З драматургії розпочалася українська література. Батьки української драматургії починали зі сценічного слова. Колись єдиним виключенням з Емського указу був театр: дозволяли грати українською на вимогу публіки. Сьогодні драматургія – це правильний акцент. Розмова з глядачем віч-на-віч, як це відбувається в театрі, дає нам наснаги та енергії», – поділився український видавець та письменник Віталій Капранов. 

«Драматургія – немов ноти. Це невикінчений твір. Це ані роман, ані повість. Тут обов’язково має бути союз драматурга, режисера й актора», – переконана артистка Національного академічного драмтеатру ім. М.Заньковецької Наталія Лань. 

Основні театральні тренди – на фестивалі сучасної української драматургії «Дніпро.Театр.UA». Він  проходить в обласному центрі з 3 по 7 червня. Перед дніпрянами та мешканцями області виступають колективи з Києва, Луганська, Львова, Запоріжжя, Херсона та Коломиї. Афіша вистав – тут.

 На Дніпропетровщині – 14 театрів. Сім з яких – академічні, один – національний.

Як театр може популяризувати українську мову, обговорили у Дніпропетровській ОДА.

«Сьогодні, на жаль, мало режисерів, які готові до співпраці із драматургами-сучасниками. У професійних театрах ставлять, здебільшого, класику. Тому зібрали митців з різних регіонів, щоб вони познайомилися та домовилися про подальшу кооперацію», – зауважила  Наталія Першина.

 Обмінятися думками приїхали драматурги...

 режисери...

 ... театрознавці, науковці,видавці з різних регіонів.

«Сьогодні драматургія – це правильний акцент. Розмова з глядачем віч-на-віч, як це відбувається в театрі, дає нам наснаги та енергії», – поділився Віталій Капранов.

У  Дніпрі проходить фестиваль сучасної української драматургії «Дніпро.Театр.UA».

Завантажуємо ще
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux